Zwefvuil tegengaan

Zwerfvuil in de stad

Onze medewerkers zijn dagelijks, 7 dagen per week, actief bezig met het verwijderen van zwerfvuil en het legen van de afvalbakken in het Stadshart en de wijken Centrum en Seghwaert Noordhove. Met de gebruikers van de afvalbakken zijn we blij. Hierdoor kunnen wij op een redelijk eenvoudige wijze veel afval wat u kwijt wilt, tijdens bijvoorbeeld uw wandeling, op een goede manier afvoeren.

Helaas hebben wij ook te maken met Zwerfvuil. Zwerfvuil is afval wat onbewust of soms ook bewust op straat en in de plantsoenen terecht komt. Dit geeft ons heel veel werk (en kosten) om dit weer op te ruimen. Daarnaast verdwijnt een deel van het zwerfvuil uit het zicht tussen beplanting, in het hoge gras of in het water. Dit afval wordt deels opgenomen in de natuur. Dit is iets wat niet wenselijk is en niet met elkaar moeten willen. Een ander deel van het zwerfvuil komt bij het onderhoud van het groen terecht in het maaisel en vervolgens bij de compostering. Bijvoorbeeld tijdens het maaien van de ecologische bermen. Het maaisel wat vrijkomt tijdens het maaien wordt omgezet naar compost. Na het maaien wordt het grotere afval tussen het maaisel eruit gehaald, maar het kleine vuil blijft in het maaisel zitten en komt via in de compost weer terug in onze leefomgeving. Dit moeten we met elkaar zoveel mogelijk voorkomen.

Daarnaast vinden er regelmatig ook nog dumpingen in de wijk plaats. Hierbij wordt bijvoorbeeld het afval van een verbouwing ergens op een stil hoekje van de straat neergegooid. Of er wordt zand of grond uit de tuin in het gemeenteplantsoen gedumpt. Ook dit is niet de bedoeling.

Om u een beeld te geven om hoeveel zwerfvuil wij afvoeren: In het Stadshart en de wijken Centrum en Seghwaert Noordhove voeren wij 4000 tot 5000 kg afval per week af.

Zelf zwerfvuil tegengaan?

Wilt u zelf iets om de openbare ruimte verzorgd en schoon te houden? Dan kunt u via de gemeente een adoptie afvalbak aanvragen. Deze afvalbak wordt dan door ons geplaatst. U ontvangt afvalzakken van ons en u leegt de openbare afvalbak zelf regelmatig. Daarnaast kunt u ook een afvalprikker krijgen om alleen of gezamenlijk met uw buren uw woonomgeving netjes te houden. Dit kan als éénmalige actie of het gehele jaar. Neem voor informatie contact met ons op.