honingboom

Bijen leefgebied Doornenplantsoen

In de winter van 2022-2023 heeft Bunnik Groep in samenwerking met de gemeente een bijenleefgebied ingericht rondom de parkeerplaats aan het van Doornenplantsoen.

Verwijderen straatwerk

Het bijenleefgebied hebben wij aangelegd door eerst bijna 200 m2 straatwerk te verwijderen. Dit straatwerk werd niet gebruikt en hebben we omgevormd naar plantvakken. Door de aanleg van de plantvakken wordt het regenwater ook beter afgevoerd.

Verschillende planten

In de plantvakken zijn aangeplant verschillende planten aangebracht die allemaal op een ander moment voor voedsel voor de insecten zorgen. Zo hebben we een struikvormige klimop aangebracht. Dit is de beste drachtplant voor bijen en andere insecten in het late najaar. Langs de watergang is een rij knotwilgen geplant, deze bomen zorgen voor voedsel in het vroege voorjaar. 

Voor de zomermaanden zijn verschillende bomen aangeplant met allemaal een grote waarde voor de insecten. Waaronder de bijenboom en de honingboom deze bomen hebben een toepasselijke namen. Daarnaast hebben we drie lindesoorten met verschillende bloeitijden, drie soorten esdoorns, een inheemse wilde kers en appel, een gewone en tamme kastanje en robinia aangeplant. Deze soorten hebben een minder toepasselijke naam, maar zijn wel heel goed in voedselproductie.

Langs de parkeerplaats ligt de berm van de Australieweg. In deze berm bevat een kruidenrijke grasberm waar ook veel voedsel te halen is voor vele insecten. Alles bij elkaar dus een prachtig leefgebied. Hiermee is naast het aanplanten van extra bomen en vergroening van de stad een mooie winst behaald voor de biodiversiteit.